Serigrafi, bir seri baskı yapma şeklidir.Geçmişi çok eskilere uzanan bu sanat dalıson zamanlarda sanayinin de gelişmesi ileendüstriyel ürünlerin markalamasında büyük önem kazanmıştır.
Ahşap yada Metal bir çerçeveye gerilen değişik türdekipolyester ipek kumaşının fotofilm emilsiyon denilen birfilm tabakasıyla kaplanıp ışıkta pozlandıktansonra basılması gereken grafik bu kumaşa bir şablon gibi çıkar.ışığa duyarlı bölgeler suyun yardımı ile boşaltılır vehassas bir şablon oluşur. bu şablona elekte denir.bir rahle( ağzı keskin bir kauçuk) yardımı ile baskı yapılır.
Serigrafi baskı her türlü malzeme ve yüzeye uygulanabilir.yuvarlak baskılar yapılabilir.aynı zamanda matbaanın baskı yapamadığı metal.seramik, kumaş ve cam gibi malzemelere baskı serigrafi ile yapılır.Elektroniğin bel kemiğidir.serigrafi sayesinde devre kartları daha net ve temiz olarak yapılmaktadır.Son yıllarda serigrafi endüstrinin olmazsa olmazları arasına girmiştir.
Bilindiği gibi teknikte markalama: Kağıt üzerindeki çizilen teknik resmi, gerekli aletleri kullanarak islenecek parça üzerine çizme işlemidir. Lazer markalama: Lazer kullanılarak çeşitli nesnelerin etiketlemesinin yapıldığı metottur. Lazer markalama prensibi, lazer demetinin optik aynalar tarafından yönlendirilerek nesnelerin üzerine vurmasıyla olur.
• Boyalı yüzey malzemesini kaldırarak şekiller yapılması.
• Kağıt , tahta , ağaç ve polimerilerin yüzeylerini kömürleştirme
• Plastik malzemeler içerisindeki boyalı maddeleri beyazlatmaLazer ışın demeti; çok hızlı hareket eden iki tane aynaya bağlı galvo motor tarafından hızlı yazıların yazılması, sembollerin yapılması, bar kodların ve diğer grafik işlemlerin yapılmasıdır. Bunun yapılması için iki tane yöntem kullanılmaktadır.
Birincisi vektör veya kafes tarayıcısı kullanarak yapılır. Burada lazer ışını hareket etmektedir. İkincisindeyse iş parçası hareket ettirilerek yapılmaktadır. Bu yöntemdeyse basit hızı iş parçasının hızına bağlıdır ve esnek değildir.
Lazer markalama diğer markalama teknolojileri ile karşılaştırıldığında, mürekkepli yazıcı veya mekanik markalamadan avantajı, çok yüksek işleme hızı, düşük işletme maliyeti, devamlı yüksek kalite, otomasyon sisteminde çok esnek olarak yapılması ve çevreye yan etkisi olmaması şeklinde sıralanabilir.