Tampon Baskı

Serigrafi kalıbı, bütün öbür uygulamalardan ayrımlı olarak, mürekkebi taşımaz, geçirir. Başka bir deyişle mürekkep kağıdı kat eder. Serigrafi kendine özgü ilkeleriyle, özellikle ikinci dünya savaşından bu yana, son derece hızlı bir gelişim göstermiş ve yetkinleşmiştir. Bu gelişimde endüstriyel istemlerin büyük etkisi olduğu gibi, gerekli araç gerecin sağlanmasında ona ait bütünüyle bir endüstri kurulmuştur.
Serigrafi tekniği, tampon baskı tekniğine nazaran kıyas edildiğinde baskı kalitesinin daha iyi olduğu gözlenecektir, çünkü Serigrafi ile yapılan imajlar baskı yükseklikleri standart olarak 7-8μ olup özel uygulamalarla 2-3 mm kadar çıkartılabiliyorken, tampon baskı tekniği ile baskı yüksekliği 5-7μ üzerine sağlıklı bir şekilde çıkılamamaktadır. Bu durum baskının kalitesini önemli bir ölçüde değiştirmektedir. Serigrafi baskı tekniği ile üretim hızına bakıldığında tampon baskı tekniğine yakın üretim süreçleri gerçekleştirilebilmektedir o zaman neden tampon baskı sorusunun cevabı; Tampon baskı Serigrafi baskı tekniğinin yerini almış bir yöntem değil serigrafi baskının yapılabilmesi için olması gereken düz yüzeylerin sağlanamadığı girintili çıkıntılı yüzeylere baskı yapabilmenin tekniği olarak Tampon baskı geliştirilmiş ve giderek dünyada çok yaygın bir baskı olarak kendini göstermiştir.
TAMPON BASKI TEKNİĞİ MAKİNELERİ
Tampon makineleri bir bilgisayar vasıtasıyla programlanmak sureti ile pnömatik sistemle hareket eder. Bunun kalıbı ipek yerine asit ile indirilmiş dişi klişedir. Otomatik olarak dişi klişenin çukur ( Derinliği: 2-3μ) yerine dolan boya en ideali seramikten imal edilmiş olan (ring) bıçak tarafından sıyrılır ve daha sonra silikondan yapılmış tampon vasıtasıyla basılacak malzemenin üzerine transfer etmesiyle çalışır. Bu baskı sisteminin en büyük özelliği ipek sistemiyle yapılan baskıda erişilmeyen engebeli derin çukur yüzeylere tatbik edilmesidir. Ancak zeminli işler ile büyük çaplı işlere uygun değildir. Kalem, çakmak gibi promosyon işlerinde, oyuncak sektöründe, beyaz eşya sektöründe vb. kullanılır.
TAMPON BASKI TEKNİKLERİ VE UYGULAMA ALANLARI
Birçok endüstriyel uygulama tampon baskı ile yapılmaktadır. Tampon baskının uygulama alanları açısından diğer tekniklerle karşılaştırılması yapılırsa üstünlüğünü gösteren ayrıcalıklar aşağıdaki gibi ifade edilebilir.
• Diğer tekniklerle mümkün olmayan veya çok karmaşık olan veya çok pahalı olan teknikler yerine baskıda birçok başka imkanlar sunar.
• Kısmen ekran baskı etiketleme veya sıcak baskı gibi diğer tekniklerin yerini alır.
• Ürüne daha kaliteli bir görünüm kazandırmak ve ürünü daha iyi ve daha dikkat çekici biçimde markalama trendini karşılar.
Uygulama alanı o kadar genişlemiştir ki günlük olarak gittikçe daha fazla biçimde tampon baskı yazıları ile (makaleleri ile) karşılaşmak mümkündür.
• Otomotiv: Switchler, anahtarlar, kaldıraçlar, düğmeler.
• Elektrik parçaları, yuvalar, soketler, röleler, şeritler, (bandlar) kompakt diskler.
• Ev ürünleri, dekorativ baskılar, saatler, fırınlar, takım etiketleme.
• Oyuncaklar: minyatür trenler, bebek başları, arabalar, inşaat teçhizatları.
• Reklam: çakmaklar, tükenmez kalem vs.