Serigrafi Baskı
Serigraf baskı alanları:
Bu uygulama, birçok farklı özellikteki yüzeylere rahatlıkla uygulanabilmektedir. Tekstil ürünleri üzerinde uygulanabilir. Ön tarafında yazı ve birçok şekil bulunan t- shirtler, bu baskı tipi uygulanarak hazır hale getirilmektedir. Ajanda kapakları üzerindeki yazı baskıları, yine bu baskı sistemi ile yapılmaktadır. Kupa, cam, ahşap gibi promosyon ürünleri üzerindeki, yazı, marka, tasarım veya logolar bu işlem ile uygulanmaktadır. Uygulayacak olan ustaların kendini geliştirmesiyle, logo, reklam, grafik tasarım ve farklı bir şekilde resim dili oluşturulması, bu baskının çok çeşitli alanlarda kullanılmasını sağlamıştır. Bu yaygın kullanış alanları, serigrafi baskı sistemine olan ilgiyi artırmış ve çok kullanılması gelişimini sağlamıştır. Serigrafi baskı alanları genellikle bu alanlardan oluşmaktadır.
Firmamız müşterilerinin her türlü ihtiyacına en kısa sürede cevap verip matbaanın baskı yapamadığı metal, seramik, kumaş ve cam gibi malzemelere baskı yaparak elektroniğin gelişen en üst seviyedeki teknolojik imkânlarla kullanılmasını sağlar. Serigrafi ile devre kartlarının temizliği sağlandığından, daha temiz ve sürekli işleyen iş akışı oluşturulmaktadır.
Serigrafi baskı sistemi elek baskı sistemi olarak da geçmektedir. Sebebi ise baskı kalıbı olarak sentetik veya ipek bez kullanılmasıdır. Bu bez iplikleri arasında ince delikler bulunur. (Delikler gözle görülmez) Elek bir çerçeveye gerilir, ön ve arka yüzüne ışığa hassas malzeme sürülür. Bu kuruduktan sonra tramlı pozitif film üzerine yerleştirilir vakum altında pozlandırılır. Firmamız bu konuda detaylı ve titiz çalışma göstererek, baskı yüzeyinde pürüzsüz ve net baskı sistemi için, çalışmalarına devam eder.
Vakumlu makinalarda pozlandırılarak pozlanan bölgeler sertleşir. Pozlanmayan bölümler yumuşaktır ve tazyikli suyla yıkandığında elek yüzeyinden ayrılır. Böylece basması yani boyanın geçmesi gereken saha boşalmış olur. Eğer gerekiyorsa elek üzerinde düzeltmeler yapılabilir. Serigrafi baskı daha çok hava tramlı işlerin basılmasında kullanılır. Yani her iki ya da üç ipliğe bir nokta düşmelidir. Firma olarak müşteriye bilgi sunulurken iş içerisinde kullanılan teknik kelimelerin açıklamasını da yaparak çalışmalarımızı sürdürmekteyiz.
Tram kelimesinin açıklaması baskı konusundan anlamayan ve bilmeyenlere açıklanacağı zaman; ton geçişlerini basabilmek için kullanılan bir söz olduğu bilgisi verilmektedir. Serigrafi baskı diğer adı ile elek baskı sonucunda kalın bir boya tabakası görülebilmektedir. Birçok baskı çeşidi olduğundan, basılacak malzemeye ve işe göre değişken seçimler yapılmaktadır. Firmamızda serigrafi baskı konusunda kendi üstün başarılarını tüm baskı yüzeylerinde ve ürünlerinde kullanarak, müşteri memnuniyeti kazanmış ve rakipleri arasında üstünlük sağlamıştır.
Baskı sistemlerinin de ortaya çıkma sebebi; insanların fikirlerinin mümkün olduğu kadar geniş kitlelere ulaşılması, olduğundan baskı yüzeyleri konusunda itinalı çalışmalar yapılmaktadır. Serigarfi baskılarda her türlü boya kullanılabilmektedir. Baskı yapılacak yüzeyde kuruma özelliği göz önünde bulundurularak yapılan bu işlemle, görsel anlamda daha cazip ve çekici ürünlere sahip olmak mümkündür. Firmamızda serigrafi baskı yapılırken bazı yardımcı malzemelere de ihtiyaç duyulduğundan, hızlandırıcılar, geciktiriciler ve incelticiler olarak bölümlere ayırarak, kullanılacak zemine göre seçimler yapılmaktadır. Geciktirici tinerleri kullanırken, mürekkebin çabuk kurumasının önüne geçmek yaz aylarında veya sıcak ortamlarda kuruma süresi uzatılma amaçlanır.
Hızlandırıcı tiner ise, tam ters etki ile çabuk ve hızlı mürekkep kurutmayı özellikle birkaç renk baskılarda çabuk kurutma etkisini yaratır. Serigrafi mürekkeplerin yapışkanlığını düşürmek için inceltme yoluna gidilerek, mürekkebin ipek gözeneklerden daha kolay geçmesi sağlanır. Aynı zamanda eleğin baskı üzerinden kolay ayrılmasını sağlar, Tiner olarak bilinen ve boya serilerine göre farklılık gösteren incelticiler, kendi içeriklerine göre kullanılması gerektiği konusunda bilgi sahibi olunmasını gerektirir. Tam teçhizata sahip olan firmamızda, boyama ve kurutma imkânları geniş tutulup, kısa süreli ve dayanıklı ürünler için çalışmalar yapılmaktadır. Yeterli ışık ve asetatlar, banyo ortamı ve hortumlar, kurutma makinesi ve tezgâhları, firmamızda bulunan en önemli, iş araç gereçlerindendir.
Geniş bir alan için çalışma imkânları sunan ve başarılı personelimizle hizmet sağlarken, müşteriden gelen talepler doğrultusunda ve imkânlar ölçüsünde ortak çalışmalar yapmaktayız. Yapılabilirlik durumları malzemeye de bağlı olabileceğinden, yüzeyin tam olarak görülüp, imkânların hesaplanması gerekmektedir. Uzun yılların bilgi ve birikimlerini sürekli değişen ve gelişen teknoloji ile birleştirmenin sonucunda, gözle görülür başarılar almaktayız. Sürekli değişiklik ve yeniliklere açık olan firmamız, kendi imkânları ve geliştirici araştırmacı ruhu güderek, daha üstün ve değişik çalışma teknikleri için uğraş vermekte matbaa sektörüne katkı için çaba sarf etmektedir.
Serigraf baskı yapılış aşaması:
Serigrafi baskıda baskının görüntüsü, ipek ya da ipek görüntüsü olan polyester ya da metal dokuma şeklindeki yüzeylerin üzerindeki mürekkebin, baskı alanına geçirilmesi ile elde edilmektedir. İlk olarak, baskı yapılacak olan görüntü, çeşitli fotografik yöntemler ile dokuma alanına aktarılır. Daha sonra, sadece görüntünün oluşacağı alanlarda, baskı tekniğinde banyo yaptırılarak, yüzey geçirgenliği elde edilmektedir. Dokumanın üzerinde olan boya, elle ya da başka bir aparat ile sıyrılır. Bu sırada daha önceden oluşan, geçirgen alandaki yüzeylerden mürekkep geçerek, yüzeye aktarımı yapılarak baskı işlemi sonlandırılır.